Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2009 18:07 - Да живееш на инат!
Автор: mariamarinova Категория: Други   
Прочетен: 3064 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Всеки на тази земя търси и мотивира своето съществуване. Погледнато глобално всеки народ, етнос също има мотивация за своето съществуване. Какво обаче мотивира българите ?
Инатът!  
Как иначе да си обясним присъствието на българите в съвременния свят!?
Днес голям процент от българите се оплакват, недоволстват, роптаят. Твърде често може да чуете реплики от типа: „Ебати скапаната държава!”, „ Ние не сме България, а Абсурдистан!”, „Всичко и всички в България са скапани!” и още, и още сходни по същност и значение изказвания. В същото време твърде често ще видите, че мнозинството, което ако не изказва на глас тези мисли, то ги споделя, но не предприема действия за да излезе от положението. Дори и да емигрира не опитва!  
Някой ще каже в тяхна защита, че все още имат надежда за едно по – добро бъдеще, както за тях лично, така и за страната като цяло. Всъщност, върху информационните гранични табели под Република България би трябвало да пише не „Добре дошли!”, а „Надежда тука всяка оставете!” Следователно мотивацията на българите е не надеждата, а инатът.
Ако се вгледаме в историята, както и в днешните политическа, икономическа, социална сфери в границите на България и реалното съществуване на българина само ще потвърдим максимата : „Теоретично не съм възможен, но на практика съществувам.”
Столетия на постоянни сражения, битки, войни, де що е имало световни и местни войни все загубени, пет вековно робство, половин вековна извратена политическа, икономическа и социална система, три национални катастрофи, преход, чиито край не се вижда, отрицателен прираст, застаряващо население, слаба и нестабилна икономика, неработещи адекватно закони и още плеяда от по – малко или повече съществени проблеми и всред всичко българинът оцелява и съществува. И това, ако не е инат!?
Проблемите са повече, отколкото е възможно да понесе някой, но българинът съществува въпреки тях. 
Според всяка статистика българите са сред най - бедните в Европа, но на инат теглят ипотечни кредити и купуват жилища, отивайки в челото на класации за брой имоти от глава на населението. Окрилени от огромният брой клиенти и от лакомията банките покачват лихвените проценти. От инат българите взимат пари от заложни къщи и лихвари за да погасяват ипотечните си кредити. Държавни чиновници, политици, мастити бизнесмени източват европейски пари, предназначени за инфраструктура и селско стопанство. Българите от инат купуват на лизинг скъпоструващи коли и ги разбиват по пътищата, изливат млякото и колят добичетата за да се прехранят и тази зима. В най – сиромашкото лято от инат раждат ли, раждат.
Като се вгледам в този инат се питам, дали е от глупост или е достоен за уважение и признание!? Незнам! Може би и от двете по –малко !
Може би просто това ни е орисията – Да живеем на инат!






Гласувай:
3



1. boriaz - инат ли?
19.08.2009 15:46
Просто си обичаме държавата и искаме да я подредим и направим удобна за живеене. Емиграцията е последна възможност за разрешаване на проблемите, която за съжаление е "наложена" на 2 млн. от не толкова многобройния български народ.
Това, че още сме тука и въпреки всичко се опитваме да оцелеем освен изброените качества предполага и желание за развитие, както и липсата на страх от трудностите. Може би е крайно време освен слабите да започнем да се вглеждаме и в силните си страни. никой не е само лош или само добър.
цитирай
2. mariamarinova - Факт!
19.08.2009 20:01
Безспорно няма само лоши или само добри. Но, в момента ми се струва, че инатът ни е водещ. Не казвам, че има нещо лошо в това, може би дори е тъкмо обратното.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mariamarinova
Категория: Хоби
Прочетен: 221287
Постинги: 64
Коментари: 168
Гласове: 486
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031