Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2009 15:57 - "Собствеността поражда страдание!" III Част
Автор: mariamarinova Категория: Други   
Прочетен: 2986 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Следващата част от местността, в която ще влетите е… минно поле, но ще го осъзнаете твърде късно и еднакво далеч от началото и края му. За щастие полето е минирано с пиратки и миши – капани. Няма да Ви убият, но ще боли! Ще трябва трескаво обмисляне на вид строителство, етап на завършеност, с обзавеждане или за ремонт, етажност, локация, с възможност или не за преустройство, с асансьор или без, с ТЕЦ или без, приблизителна стойност на месечни и годишни разходи – данъци, входни и комунални такси…дали не пропускам нещо!? Със сигурност. Цялата тази информация Ви е потребна, за да можете да оправдаете мотивацията си. Първо ще натрупате информация, после ще я анализирате чрез събраните от близки, познати, брокери впечатления, ще претеглите информацията и впечатленията като прибавите и собствените си представи, и ще се заковете на приблизително. Знайте, че вероятността да правите компромис е достатъчно голяма, защото имате ограничение – парите! След края на тази главоблъсканица и началото на операцията търсене на приблизителен имот пак ще се докарате до „Аз каква я мислех, тя каква стана!” Всичко в тази част е относително и в сферата на прогнозите. Въпреки това една част от мозъка Ви шепне, че при наличието на такъв обем информация няма как да не направите правилен избор. В следващите няколко реда ще се отклоня мъничко от основната тема и ще се опитам да Ви представя плюсове и минуси, може би, пък да са Ви от полза!
Панелно строителство – основно се среща в тъй наречените „крайни” квартали, „спалните”, не рядко „гета”. Неугледни фасади, средна продължителност на живот 50 до 70 години. Повечето построени в края на 60-те до началото на 80-те години на XX век. Умерена функционалност, възможности за преустройства, приобщаване на балкони, полезната площ спрямо застроената 85 – 90 % в полза на полезната площ.
ЕПК – забеляза ни са, както в крайните квартали, така и в тъй наречените „ по – нови”. Средната продължителност на живот около 80 години. Строени в началото и средата на 80-те години на XX век. Умерена функционалност, възможности за преустройства, приобщаване на балкони, над 9 –ия етаж – панорама. Полезна площ спрямо застроена 85 – 90 % в полза на полезната. Високата етажност, предполага огромен брой съседи в един вход и постоянна необходимост от асансьор. 
Гредоред – може да се забележат в „старите” квартали и в централните части. Ниско строителство. Строени в началото на XX Век – двайсетте години. Погледнато през очите на съвременността са по – скоро нефункционални. Намалени възможности за преустройства. Полезна площ спрямо застроена 75 – 80 %. Конструкцията – скъпа за поддръжка. Липсващата част е асансьорът.
Старо строителство / монолитно / - Започва в края на двайсетте години на XX век. Продължителност на живот – столетие, защо не и повече!? При навременна и периодична поддръжка и грижа! / Каквато при повечето липсва! /Забелязват се основно в централната градска част. В по – голяма част функционални. С възможности за преустройства и приобщаване на тераси и балкони. Полезна площ спрямо застроена 75 – 80 %. В зависимост от годината – наличие и липса на асансьор. В сградите необорудвани с технологичното средство се наблюдават пространства, позволяващи инсталирането на устройството / срещу съгласие на съседите и заплащане на изработването, монтирането и поддръжката /.
Ново строителство – Появяват се в „новите” квартали, предимно. Започват да никнат през 90-те на XX век. Умерена функционалност. Възможност за преустройства и приобщаване на тераси и балкони. Полезна площ спрямо застроена 70 – 75 %. 
Локация – покрайнини – характеризират се със зле устроена и неподдържана инфраструктура. Улици и тротоари – първите тесни, вторите често пъти няма такива. Не рядко представляват нахвърлян чакъл, който през зимните месеци бива разровен. Пригответе се за „ off-road” не само психически, но и технически. Не е най – удачният финансов момент, но подмяната на автомобила е наложителна. Уличното осветление – дано районът е с подходящи природни параметри за светулките! Канализация – все още с характеристиките на явление. ТЕЦ – повече Не и по –малко Да! / Добре е да се обзаведете с бойлер, климатици, газ инсталация, дърва и въглища. /Детски градини, училища, поликлиники и болници, магазини – те винаги се оказват в другия квартал. Обществен транспорт – тролей, трамвай и метро – няма да е в този век. Автобусите – те винаги идват по тройки!* Маршрутки – да. Таксита – рядко.
Крайни квартали – Асфалтирани, но занемарени улици. Улично осветление – една лампа на цялата улица е предостатъчна. Канализация – „стара, но лачена”. ТЕЦ – повече Да и по – малко Не! Детски градини, училища, поликлиники, магазини, пазари – налични. Мястото за паркиране – да, но трима от съседи са паркирали като „арабин в пустиня”. Обществен транспорт – наличен. Според съвременните модни тенденции – не е престижно да живееш в крайните квартали. Обществените тайни и градските легенди гласят, че целият престъпен контингент, психично болните, провинциалистите са основното население. „Гадна компания” *! /Спорни твърдения!/
Централни квартали – Асфалтирани улици. Занемарените също са достатъчен процент. Уличното осветление – и тук недостатъчно. Паркирането – трагедия през деня, мъка през нощта. Канализация – „старост – нерадост”. ТЕЦ – и да и не. Детски градини, училища, университети, поликлиники, болници, магазини / магазините за хранителни стоки спрямо нехранителните 1:10, ако не и 1:15 /, пазари – налични. Обществен транспорт – наличен. Според съвременните тенденции – престижно да живееш в централната част на града. Градските легенди твърдят, че „аристокрацията”, новобогаташите живеят в тези райони и са компания за предпочитане. /Спорно твърдение!/
Завършено и обзаведено, на шпакловка и замазка, за цялостен ремонт и реконструкция – повечето са чували, че да ти влезне майстор в къщата е проклятие. Твърдение близко до истината, разкрита едва след влязлото в сила проклятие. При завършеното жилище, и евентуално обзаведено свеждате количеството на средствата за изразходване до минимум, но остава открит въпроса дали вашите вкусове и виждания за стил, цвят, материали и подредба ще съвпаднат с тези на предшественика Ви!? При жилищата на шпакловка и замазка, както и при тези за тотален ремонт „Количествено – стойностната сметка” ще придобие страховит обем и тотал. Ако, тъй или иначе сте се спрели на подобен имот е добре да се въоръжите с подобна „количествено – стойностна сметка” / изготвена от човек или фирма, която ще извършва всички ремонтно – строителни, довършителни / изработка и монтаж / на мебели и оборудване / преди да сте подали документи за искане на кредит, и преди да сте платили капаро, и подписали предварителен договор* за покупко-продажбата. Тук Ви се налага да извършите действие събиране, защото сборът ще се явява на един по-късен етап като разлика. Понякога математиката се оказва жестока наука! Събирате, защото Ви предстои изваждане!
Етажност, наличие или липса на асансьор, възможност или не за преустройства, приблизителни стойности на данъчни, комунални, входни разходи – са привидно несъществени детайли. 
Ако не за Вас лично, то за други членове на семейството Ви етажът/ над 3 – ти, без асансьор / ще създава трудности. Искате да избегнете чести и близки срещи с третия вид – свекърва, тъща – купувате жилище на „високо”, без асансьор. Няма земна сила обаче, която да възпре тези създания да Ви причинят аритмия. Напротив. Колкото повече препятствия и капани залагате, толкова нараства и хъсът, с който ще се заемат с любимото си занимание – да Ви тероризират. Появата на нов член в семейството – дете. Детето винаги върви + количка + пазарски чанти + млада майка все още в след родилна депресия = нов имот. Вероятно на партерен етаж, в който ще трябват климатици, камина, ТЕЦ, защото усещането за студ при жените е пословично. Купувате ли жилище на етаж от трети нагоре гледайте да има асансьор. Няма ли – гледайте конструкцията на сградата да позволява инсталирането на тази джаджа. При направена справка ще Ви излезе по- евтино изработването, монтирането на асансьор, дори и нито един от съседите Ви да не „влезне на партия”. Само не забравяйте при подобна ситуация да прибавите стойността на асансьора към разликата. Етажът е от значение, ако мотивацията Ви е търговска. 9 от 10 купувачи няма да одобрят висок етаж, без асансьор. 7 от 10 няма да одобрят последен/под покривен/ или партерен. При наемателите положението относно висок етаж без асансьор също е 9 от 10. Що се отнася за под покривните и партерните може би е 4 от 10. Ако смятате да отдадете имота си за офис – има разпоредба, която гласи, че в жилищни сгради, офиси могат да се разполагат до втори етаж включително. За данъчните, комунални и входни такси – те си „вървят” независимо от финансовото Ви състояние, от факта, че ремонтът край няма, от това дали Вие или наемател ползва имота. И тях прибавете към разликата.
Следва продължение…





Тагове:   страдание,


Гласувай:
3



1. valsodar - Искам, Мога, Знам !
09.09.2009 19:09
Когато тези три думички си вървят заедно страдание няма.
Една да отсъства и... здравей Тъга!

Но има и нещо друго, учени сме да робуваме на стереотипа.
Е един от многото е, че непременно, на всяка една цена и като основна цел в живота трябва да е притежанието на недвижим имот.

Заблуда, която мнозина осъзнават с болезнено закъснение, изхвърлени от съдия изпълнител на улицата и със заробващи задължения към банките, оставащи и за наследниците им.

Така че... най-важното е , човек да е наясно със себе си - с истинските си потребности и възможности.

Всичко останало си е... глупост и суета.
цитирай
2. анонимен - въпрос
10.09.2009 09:09
Интересно като каква ни ги представя плюсовете и минусите каката? Щото мен ме гложди един въпрос:
Кое е ЕПК (едропанелен кофраж) и кое е монолитно строителство? може би за първите смята онези блокове на които и стените се лееха от бетон на място, но те са сравнително малко, а и защо е решила, че живота им е 80 години, когато би трябвало да е 180 поне? А според думата "монолитно" второто се отнася до пирамидите в Гиза и някои сгради в Баалбек, мексико и елада. И винаги ми е било интересно при тях, ако не са гредоред, как е направена плочата между етажите?
цитирай
3. анонимен - Бетонни блокове
10.09.2009 22:22
Бетонър съхне около 100 години и издържа поне 500.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mariamarinova
Категория: Хоби
Прочетен: 222120
Постинги: 64
Коментари: 168
Гласове: 486
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930