Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2009 20:26 - Душа българска, мож` ли я разбра !?
Автор: mariamarinova Категория: Други   
Прочетен: 2848 Коментари: 5 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Може би няма българин, който да не се  упражнявал върху темата за народопсихологията. Кой словесно, кой писмено, кой аналитично, кой повърхностно, кой добронамерено, кой злонамерено.  Психо профил на българина бива правен с цел обяснение и оправдание. Всеки му според потребността. Прави впечатление, че сравнителният анализ е най – често ползваната техника при изграждането на образ на българската душевност. На пръв поглед няма нищо лошо, стига базата да е поне приблизително сходна. Какво имам предвид?  Ето Ви пример: Преди време „официалната статистика” показа, че безработицата в България е 11 %. За сравнение бе изнесена информацията, че в същия момент в Испания безработицата е 18 %. Страхотно ! Поне в нещо изпреварваме западно-европейска страна . Дали всъщност е така !?  Населението на България е около 7 600 000, населението на Испания около 45 200 000. Територията на България е 110 879 кмІ, територията на Испания - 504 782 км2.  БВП на България - $ 93,78 млрд., БВП на Испания - 1,439 трлн. $.  Не съм запозната с приблизителния брой на населението в трудоспособна възраст, но не е далеч от логиката предположението, че е в пъти повече в полза на Испания.  И така се оказва, че прочитът на процентите е коренно различен. Това е пример за напълно тенденциозно и на практика погрешно сравнение. Няма абсолютно никаква база за сравнение.

Но, да се върна към народопсихологията. На каква база бихме могли да сравняваме национални особености в опит да изградим психо профил на един или друг народ, а пък и да му лепнем етикет за качество. Вероятно, на никаква, но нека опитаме.

В българската кухня има емблематични ястия – кебапчета с лютеница и лук, шкембе чорба с неизменния дресинг – оцет и счукан чесън. Не са един и два примерите, в които едно от двете ястия бива обвързано с характерни душевни белези на българина, които имат подчертан негативен оттенък. Къде е логиката  ? Шкембе – простак!?  Казано по народно му шкембето е вътрешности. Следователно, то този който яде вътрешности е простак !? Ако е така, какви тогава са хората ядящи гъши дроб !? Изискани, гастрономи, биват наречени в повечето случай. Добре де, ама и шкембето и дроба са вътрешности. И двете имат своята важност и значимост, както в „живо”, така и в сготвено състояние. Следователно, май не е от храната! И още по- следователно, сравнителен анализ на народопсихологията, и то такъв, че да се изтъкнат недостатъците на едната страна, на база национална кухня  не е правилна.

Оставяме на страна хранително-вкусовата промишленост и преминаваме към текстилната и шивашката промишленост. Възможно ли е чрез сравнителен анализ на дрескод и стайлинг да се гради теза относно народопсихологията !?  И да и не. Да, при условие, че приемем дрехата  като външен израз на интелектуално – психично състояние. Не, защото като чели тук основен фактор има материалното и финансово състояние. Съществуват и още фактори, които са база за анализ на макро, микро и каквато там още се сетите икономика, но не могат да са довод за народопсихологията.  И днес, особено в селските райони ще видите забрадки, престилки /елемент от носии /, та дори и потури, вълнени терлици и калцуни. Това е белег на финансово състояние, за социален статус, но не и за народопсихология. Иначе казано няма как да сравняваме модерно облечена англичанка на достопочтена възраст с простичко облечена българска бабка и да изтискаме заключението, че българите на преклонна възраст са простаци или втора ръка хора, защото са бедно и неугледно според съвременния дрескод облечени. Извинете, но да доиш крава в запуснат от бедност обор, нейде из чукарите, докъдето има само козя пътека идва да е израз на некадърна, престъпна национална политика, не психо – интелектуален довод. И тук има нещо сбъркано – базата за сравнение е неправилна, да не кажа непочтена. Примерите са взети от коренно различна социална среда.  Защото в „меката” на модната индустрия и днес също можете да видите  възрастни баби със забрадки, и неугледно, не модерно облечени, но ако се взирате само по улиците на Рим, Милано няма да ги видите. Анализ и сравнение между облеклата на хора от сходна социална среда ще е далеч по обективно, но пък дали се търси обективност или „сочене с пръст”.

Не ме разбирайте погрешно. Не съм човек, който като с капаци на очи да адвокатства в полза на българската народопсихология. Недостатъци ще изредя колкото щете, но съм против некоректното сравнение. Защото мога да се поровя и да извадя примери, които да паснат на поговорката: „Крадецът вика:  Дръжте крадеца!”

Щом стане дума за народопсихология първото, което 99,9 % от българите се сещат е Бай Ганьо. Това е перфектният синоним на простак, необразован, невъзпитан индивид. Ако се хвана на сравнявам едно към гьотуре известни литературни образи и да напъхвам съответната националност под общ знаменател ще трябва да кажа, че испанците са луди за връзване, че англичаните са идиоти, а някой националности безлични, щото си нямат така силно изявени литературни образи. Ще бъде ли вярно !? Не !  Но ще ми бъде угодно, за да наложа теза, колко нечия друга народопсихология е по сбъркана и от нашата.

Но, пък е истина, че най – яростни критици на българската народопсихология сме си самите ние – българите. Не друг, а сънародник може да те срине със земята задето слушаш сръбска музика и в същия момент да пледира за съвършенството на музиката на Горан Брегович.  Не друг, а сънародник може да те засрами задето си изял глава чесън, а в същото време да пребивава в страната с най – голямо потребление на въпросния миризлив, но много витаминозен зеленчук. Не друг, а сънародник може да ти се присмее, че си навлякъл вълнени терлици, но да сипе суперлативи пред чужденци за народното ни творчество. И още много можем!

Колко и дали сме по лоши от другите националности не е съвсем ясно, защото не ни е правилен анализа, не ни е точна базата, на която сравняваме.  Сравняваме следствията, не причините и някъде там губим обективността си.

А вероятно, ако познавахме душевността си…кой знае може и да не ни е толкова калпава народопсихологията!?

 



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. boristodorov56 - Достави ми удоволствие.
06.10.2009 21:15
Колко и дали сме по лоши от другите националности не е съвсем ясно!
цитирай
2. mariamarinova - Радвам се.
06.10.2009 21:18
Въпреки, че осъзнах и съзрях неясноти в статията си. Отскачам от теза в теза и някак се губи връзката.
цитирай
3. анонимен - Много ми хареса!
06.10.2009 22:01
Аз също съм против негативното, саркастично и презрително отношение на нас самите към себе си, а и всеки, когато казва "българска му работа" се дистанцира демонстративно като "по-висш" представител на нацията. Това ни пречи да намерим обща национална кауза и да вървим напред.
цитирай
4. анонимен - heros
07.10.2009 01:29
Minalata godina biah v BG na pochivka s priatelkata ot Ispania.Ne se uchudih ot komentarite i za vidianoto,useshtaneto koeto prejivia.Estestveno 1-voto beshe za prirodata ni,che i haresalo mnogo.Za horata kazva che sa skromni i seriozni,oblichat se i se veseliat dobre.
Sled zavrashtaneto ni ,prosto vsiakoga kazvashe pred vsichki,savsem otgovorno che sme si prekarali mnogo dobre.Eh,ne kria,stavashe mi drago da chuia vpechatleniata i.
Kakto se kazva: Posreshta se po drehite,i se izprashta po akala.
цитирай
5. alison - Просто сме малко народ
07.10.2009 02:53
и си нямаме самочувствие.
А ,иначе ,може да сме и по-добри от другите!?
Но едно е истина.Ние ,българите сме любопитни , интересуваме се от другите,как живеят ,как се хранят ,как се обличат,какви песни пеят ...как ви са техните земи и ...въобще,любознателни и добронамерени сме към всички.
А те!?
Знаят ли кои сме ние ,къде е България?
Трябва ли да подтичваме след тях и да ги караме да ни забележат?
Просто искаме да ни оценят,за нас е важно.
А те!?
Повечето нации в Европа , (щото тя нали е стара ,Европата!) са си доста надменни!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mariamarinova
Категория: Хоби
Прочетен: 221957
Постинги: 64
Коментари: 168
Гласове: 486
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930