Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2009 19:00 - „Законът е добър, но никой не го спазва!”
Автор: mariamarinova Категория: Други   
Прочетен: 1222 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 19.10.2009 19:15


 

„Законът е добър, но никой не го спазва!”  - не веднъж и дваж сме чували тази констатация, която повече мяза на оправдание. Чували сме го и от законотворците, чували сме го и от органите, които уж трябва да съблюдават спазването на иначе добрите закони. 

Изключително абсурдно твърдение! Часовникът Ви, бил той инкрустиран с диаманти, но изоставащ с по минута – две на всеки час, нещо повече спиращ по свое усмотрение не бихте го считали за добър. Напротив ! Или ще направите рекламация, или ще го замените . Вярно, има и група, която ще подмята ръката си като чуждо тяло с единствената цел околните да зърнат микроскопичните диаманти, но за тях друг път.

Системното нарушаване на един правилник, кодекс, закон, бих казала тоталното им игнориране не водят до заключението, че въпросните списъци с членове и алинеи са добри и качествени. Водят до заключение, че са слаби, некачествени, неефективни, архаични ако щете.

За пример да вземем „Закон за движение по пътищата”. Законът регламентира в подробности, що е то движение, как се извършва, от кого се извършва, правата и задълженията на всички участници в движението, санкции и наказания. Въобще всичко, както си му е редът. На пръв поглед, просто ей така ще възкликнеш : „Добър си е законът!”

Елементарната статистика, която прави всеки един от нас, ежедневно от момента, в който се вклини като участник в движението по пътищата говори друго. Къде доброволно, къде по принуда почти, да не кажа всеки участник в движението по пътищата нарушава членове и алинеи на  въпросния закон. Маршрутните таксита продължават да се движат с превишена скорост по трамвайните релси, пешеходците преминават на метри от пешеходните пътеки и светофари, притичват пред  превозни средства на градския транспорт, шофиране след употреба на алкохол, упойващи вещества, шофиране без предпазен колан и още един куп тежки провинения, с оглед брой на жертви и осакатени.  Ако застанете на кое да е кръстовище, улица и булевард със засилен трафик само за час ще станете свидетели на дузина нарушения на закона за движението по пътищата. От тези дузина нарушения също толкова няма да бъдат забелязани и отчетени, защото контролните органи  са всичко друго, но не и синоним на блюстители на реда и законността. И няма как да бъдат , когато продължават да шушумигарстват в храсти, в тъй наречените „хранилки”, когато на произволен метод спират автомобили, а други услужливо не забелязват, когато схванато си връзват служебните обувки в опит да приберат десетачка, двайсетачка неволно изпусната току до крака им от шофьорът – нарушител.

И когато нещата се докарат до съдебната зала и нелепи присъди като пробация и полагане на обществено полезен труд за прегазен, за пореден път  на пешеходна пътека човек, отнемане на контролни точки и порицание за шофиране в нетрезво състояние и тогава ли законът си е добър !?

Законът е не просто лош, той е скапан!

Броя на убитите по пътищата, ако не нараства, то се задържа на миналогодишните нива. Броя на осакатените хора расте. Не се правят дори опити да бъдат спрени нощни гонки, извратени игри тип „руска рулетка”. Не се предприемат мерки за пресичането на купуването на свидетелства за правоуправление. Прощават се „дребни нарушения” благодарение, на което употребата на алкохол и дрога и де факто, и фактически се оказват не УТЕЖНЯВАЩИ, а смекчаващи вината обстоятелства. Усещането за безнаказаност отдавна е изместило възмездието и то само и единствено благодарение на този и много други „добри” закони.

Подобни  закони може и да са удобни, но в никой случай добри!



Тагове:   Никой,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. cefulesteven - Напълно съгласен. Това клише по...
19.10.2009 21:11
Напълно съгласен. Това клише понякога ме дразни, понякога ме напушва смях, но какъв ще е този закон, който работи против всекиго, че никой да не го спазва? Законът работи за интересите на по-голямата част от тези над които е, той трябва да опази възможно най-много и полезни за повечето интереси. Щом "никой" не го спазва, значи никой и няма интерес от този закон, следователно е ничий, следователно е лош. Колкото е по-добър един законът като цяло, толкова по-спазван е.

Поне да не се излагат, употребяващите този тъп лаф.
цитирай
2. mariamarinova - Има вероятност законът да е "добър".
20.10.2009 09:28
Под добър да се разбира удобен. За част от хората, която са го измъдрили и за най - близките им и бизнес партньори. Още повече, че се натрапва впечатлението, че законите се изработват за да узаконят прецеденти, изключения и бъдещи престъпления. И така Темида се оказва не само сляпа, но и глуха, тъпа и некомпетентна.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mariamarinova
Категория: Хоби
Прочетен: 222217
Постинги: 64
Коментари: 168
Гласове: 486
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930