Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2010 13:39 - ЗЕС – бомба със закъснител.
Автор: mariamarinova Категория: Други   
Прочетен: 1219 Коментари: 0 Гласове:
0



Предстои гласуването на ЗЕС /Закон за електронните съобщения / на второ четене в българския парламент. Според запознати със спецификата на електронната информация и телефонията, както и със самия закон на практика  той позволява на право охранителните органи да следят постоянно трафика и информацията и при съмнения и притеснения от тяхна страна да поискат позволение за действие спрямо обекта на техните съмнения. От своя страна създателите и защитниците на законопроекта, какъвто в момента е статута му обясняват, че те ще следят трафика и нищо повече и на базата анализ на този трафик ще бъдат една крачка пред престъпниците и ще могат да реагират навременно и адекватно, дори ще предотвратяват бъдещи престъпления.  Мотивът за създаването на този закон бил превенция и сигурност на гражданите. Щеше да е хубаво, ако беше вярно.

Има нещо, в което силно се съмнявам и то е , че престъпниците се организират и кроят престъпните си планове посредством интернет и телефонен апарат. Вярно, може би си имат страница във „Фейсбук” или чатят в „Скайп”, може би дори си имат собствени сайтове и блогове, но не са идиоти. Факт е, че има и интернет измамници и престъпници, но тези, в които уж се е прицелил ЗЕС някак не ми звучи сериозно да потребяват  интернет за да движат и ръководят „бизнеса” си.

Основните потребители на тези услуги – интернет и телефония са именно гражданите, за чиято сигурност и ЗЕС трябва да се грижи. В интернет пространството се движи предимно легална информация. Лична и бизнес кореспонденция. 

За един добър анализатор, каквито не се и съмнявам че има в право охранителните среди трафикът между две бизнес организации може да говори много. Трафикът между група хора, обединени от идея, кауза и прочее също. Не разбирам особено, но специалисти в областта твърдят, че практически с достъп до трафика се получава и достъп до самата информация, която „тече”.  Ако е вярно, то този закон е най – малкото притеснителен. Отдавна знаем, че информацията значи пари и власт. В самата идея и философия на този закон е заложена корупцията и злоупотребата и в това няма абсолютно нищо случайно.



Тагове:   бомба,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mariamarinova
Категория: Хоби
Прочетен: 222159
Постинги: 64
Коментари: 168
Гласове: 486
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930