Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2010 14:06 - Изкупление и възмездие
Автор: mariamarinova Категория: Други   
Прочетен: 2446 Коментари: 2 Гласове:
0



Сряда, 20 януари е. Около полунощ все още гледам телевизия. На единствения изцяло спортен канал гледам репортаж от втория състезателен ден на Европейското първенство по фигурно пързаляне в Талин, Естония. Днес е кратката програма на мъжете. Обичам този спорт и рядко пропускам възможностите да гледам състезания, които тъй и тъй са рядкост за българския ефир.  Истинско удоволствие ми доставя да наблюдавам тази смесица между спорт и изкуства. Но тази вечер е по – различна. На леда се появи един от претендентите за титлата – Браян Жубер. Безспорно талантлив фигурист, доказал се с една световна и три европейски титли. И някъде там в самото начало на състезанието, чух коментатора да казва, че Жубер се е доверил относно хореографията си на Албена Денкова и Максим Стависки, който също беше в залата и следеше отблизо изпълнението на фигуриста. Спрях да виждам случващото се на екрана. В съзнанието ми изплуваха думите : престъпление, наказание, възмездие, опрощение, изкупление. Думи, които отдавна комай нищо не значат!? Истината е, че изпитах, и продължавам, струва ми се, да изпитвам смесени чувства. От една страна е личното ми убеждение, че с изключение, категорично, на определени престъпления всеки има право на втори шанс. Знам, че моментално ще се появят противници на тази теза, които ще заявят, че тъй както мъртвите нямат втори шанс, така и техните физически ликвидатори, били те и не предумишлени не заслужават втори шанс. И също ще имат право в убеждението си.  От друга страна е друго мое убеждение, а именно че наказанието трябва да е съизмеримо с престъплението. Тук идва въпросът за възмездието.  Какво точно трябва да бъде наказанието за да предизвика възмездие?  Смърт за смърт, до живот в затвор, пари за смърт – коя е присъдата, която да овъзмездява и изкупва ?

Седях в тъмното и гледах великолепните тройни и четворни скокове на фигуриста?  Гледах привидната лекота, с която правеше фигурите. Гледах как елегантно преливаше от бързи, насечени стъпки към плавни и забавени приплъзвания по леда. Знаех, че зад тази качествена, изпипана, красива програма стои човек отнел човешки живот, прекършил младостта и щастието на втори и донесъл болка, много болка на десетки хора, поднесъл и сам на себе си изпитание без край.

Нямам и бегла представа какви чувства изпитват близките на жертвата, близките на пострадалата, близките на извършителя на престъплението. Мога единствено да предполагам и дори, и тогава надали ще съм близо до владеещите ги чувства и мисли. Аз, която съм страничен наблюдател съм объркана от полярността на възгледите, чувствата и мислите си, какво остава за хората белязани от случилото се ?

Когато вниманието ми се насочи към екрана, състезанието беше свършило. Вървеше някакъв репортаж от Australia Open, но в съзнанието ми продължаваха да изникват въпроси. Има ли въобще съизмеримо изкупление ? Идва ли възмездие с наказанието ? Възможно ли е искрено и пълно покаяние и опрощение ? Всред толкова болка може ли да има утеха и покой ?

Беше сряда, 20 януари. Гледах кратката програма на мъжете по фигурно пързаляне на Европейското първенство в Талин, Естония и трябваше да е забавно.



Тагове:   възмездие,


Гласувай:
0



1. анонимен - Мария, здравейте!
25.01.2010 22:53
Преди доста време разменихме мнения за великолепната Екатерина Гордеева и за спорта фигурно пързаляне!Тези дни и аз съм от ревностните зрители по Евроспорт на вече свършилото ЕП в Талин!Доста странно , но и на мен при споменаване на хореографите на Жубер се учудих!!!
Извън това снощи се изнервих докато чаках , да започне гала концерта в Талин!Вървяха някакви футболни мачове.Все пак Евроспорт пусна една леко съкратена версия на галата. Благодаря им за това докосване до този красив спорт!А на вас Мария бъдете здрава!
цитирай
2. mariamarinova - Здравейте!
26.01.2010 11:07
Аз също гледах съкратената версия на гала-та, защото съм почитател на спорта, както предполагам става ясно. Радвам се,че в интернет има с кого да си общувам на тази тема, защото у дома са само мъже и обикновено влизаме в пререкания относно обективността на спорта. Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mariamarinova
Категория: Хоби
Прочетен: 221273
Постинги: 64
Коментари: 168
Гласове: 486
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031