Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2009 18:38 - Вечната магия
Автор: mariamarinova Категория: Изкуство   
Прочетен: 970 Коментари: 0 Гласове:
0



 Може би е лично и напълно субективно наблюдение, но през последното десетилетие фабриката за илюзии и мечти – Холивуд  изкарва повече слаби продукти. Не е далеч времето, когато за година само излизаха на голям екран минимум пет филма, които да влезнат в някоя вечна класация, или пък такива, които остават в съзнанието, понякога дори го променят.

Всеки почитател на това киното има своя лична класация, свой любими актьори и актриси, свой паметни сцени и реплики. Всеки има поне един филм, който е гледал повече от веднъж и не защото по местната кабеларка го въртят до втръсване, а защото никога не му омръзва.

Може би греша, но през последните години тези филми, тези актьори са рядкост.  Винаги съм приемала киното не само като форма за забавление, но и като изкуство, и като такова си мисля, че трябва да излиза, поне от време на време от меркантилното, елементарното и опростеното.

Не оспорвам трудът положен при създаването на специалните ефекти да речем, но един филм се превръща във „велик”  най – малко заради насищането със всякакви визуални и звукови ефекти. А днес има достатъчно примери, в които точно тези ефекти изглеждат някак самоцелно. Днес има филми, чиито сюжет или липса на такъв е подчинен на демонстрация на техническите възможности. Пример в това отношение за мен е последната апокалиптична продукция „2012”. Не съм преглеждала бокс-офис класациите – вероятно държи първото място по приходи, но едва ли ще се запомни с друго. Е, безспорно и с визуалните ефекти. Друго просто няма.

Изнесох тази дълга пледоария, защото все по – често се улавям, че макар и да повтарям, потретям, та  и повече гледам „стари” филми, в които ефектите „уплътняват „ и „допълват”.

С тази статия ще сложа началото на класация, моя класация за режисьорите, актьорите, композиторите, жанровете  и прочее превърнали киното в изкуство. И макар и странно да изглежда ще започна с филмите на ужасите /horror.

Следва…



Тагове:   магия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mariamarinova
Категория: Хоби
Прочетен: 221983
Постинги: 64
Коментари: 168
Гласове: 486
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930