Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2009 09:58 - "Навярно помните това!"
Автор: mariamarinova Категория: Спорт   
Прочетен: 11692 Коментари: 30 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Екатерина Александровна Гордеева е родена в Москва през 1971 г. /28 май /. Едва на 3 години тя стъпва на ледената пързалка. Тогава никой не подозира, че Катя ще се превърне в емблематична фигура в света на фигурното пързаляне. И така още като невръстното момиченце е записана от родителите си в школата на „ЦСКА” Москва, СССР. В последвалите годините на усилени, жестоки тренировки Екатерина завършва гимназия и спортна академия, тогава под името : „Центральный институт физической культуры”. Встъпва в брак с партньора си от спортната двойка. По – късно, през 1992 г. се местят в Ню Джърси, Сащ и ражда първата си дъщеря – Дария. И до днес Катя Гордеева живее със семейството си там.
Само на 10 години Екатерина е, когато среща Сергей Михайлович Гриньков, тогава 14 годишен. По настояване на треньорите се събират в спортна двойка. Срещата ще се окаже съдбоносна, както в личен, така и в спортен план. Новосъздадената двойка Гордеева – Гриньков ще грабнат сърцата на публика, съдии, общността на фигуристите. Гордеева – Гриньков ще правят историята, златната история на фигурното пързаляне.
Техни първи треньори са Владимир Захаров и Надежда Шеваловская , чиито усет за таланти няма да ги подведе. С дебюта си на Европейското първенство за юноши в Копенхаген, Дания през 1986 г. стъпват на почетната стълбичка. Оценките им отреждат второто място. Само два месеца по – късно в Женева, Швейцария на Световното първенство за юноши се изкачват на върха и взимат първия си златен медал. Правят впечатление с елегантност и грациозност. Лекотата на пързаляне, синхронът помежду им са забелязани от съдиите. Публиката е във възторг от лъчезарната и винаги усмихната Катя.



На следващата година дебютират в клас „ жени и мъже”, но на Европейското първенство в Сараево, Югославия са дисквалифицирани. Заради контузия на Гордеева, съдията ги приканва да започнат от начало волната си програма. Отказват и я завършва без музика. Не излизат втори път и са дисквалифицирани, под бурните освирквания на публиката в залата. На Световното първенство, през месец март в Синсинати, Сащ те отново са на върха . Златен медал.
През 1988 г. е тяхното голямо изпитание. 15 – те Зимни Олимпийски Игри в Калгари, Канада. Още в кратката си програма, където се следи основно техническото изпълнение те изригват като вулкан. Под страстните и бурни ритми на „Кармен” те вдигат публиката на крака, нещо рядко срещано по време на изпълнения на кратка програма. Всички тръпнат в очакване на волната програма. Бледо сини, семпли костюми, музиката е компилация от творби на Менделсон, Шопен и Моцарт. В съчетанието са включени всички фигури – редуват се двойни и тройни скокове, пируети, спирали, поддръжки и всичко това в удивителен синхрон. Три минутното съчетание отново е изпълнено с лекота, фееричност, превърнали се в тяхна запазена марка. Публиката отново е на крака в бурни и дълго нестихващи аплодисменти. Журито е единодушно. Всички дават най – висока тогава оценка – 6.0. Гордеева – Гриньков печелят първият си олимпийски златен медал. Заемат и специално място в сърцата на публиката и съдиите. В същата тази година те печелят златния медал и на Европейското първенство в Прага, Чехословакия. Остават на второто място на Световното в Будапеща, Унгария.
Следват златен медал от Световното първенство в Париж, Франция през 1989 г. Златни медали от Европейското в Ленинград, СССР, Световното в Халифакс, Канада и Игрите на добра воля в Сиатъл, Сащ през 1990 г.
След края на сезон 1989 – 90 г. преминават към професионалистите за период от 4 години. И тук са в челните позиции и в постоянна конкуренция с друга руска двойка Наталия Мишкотьонок – Артур Дмитриев , също записали имената си в историята на фигурното пързаляне.
Тръпката към фигурно пързаляне като спорт, емоцията от чистото състезание, както и желанието за дублиране на олимпийската титла ги връща обратно на непрофесионалния лед.
1994 г. по време на Европейското първенство в Копенхаген, Дания / мястото, където дебютират като юноши и печелят сребърен медал / те правят своята сериозна заявка, че са се завърнали и са готови да прибавят още титли. Този път медалът е златен. Покачват напрежението, както сред своите конкуренти, така и сред публиката и съдийството. Битката за златото на предстоящите олимпийски игри ще оспорвана. Присъствието на Мишкотьоток – Дмитриев, Изабел Бразьор – Лойд Ейслер /Канада/, Манди Вьоцел – Инго Щойер /Германия/ придава особен заряд на тези игри. За кратката си програма на 17 – Зимни Олимпийски Игри в Лилехамер, Норвегия избират отново испано ритми – „Фламенко”. Кърваво червените им тоалети внасят още темперамент в програма, която отново е взривна, наситена със сложност на елементите. След края на съчетанието публиката отново е на крака и ги аплодира повече от допустимото. Повеждат временното класиране с една десета пред Мишкотьонок – Дмитриев. Волната програма предстои и е решаваща. Ще триумфират ли при завръщането си с втора олимпийска титла !? – Това е въпросът, който всички – акредитирани журналисти, публика, конкуренция и съдии - си задават. Отговорът ще дойде само след ден. Излизат предпоследни. За да получат всички отговор ще трябва да изчакат и двойката, играеща последна и тяхна пряка конкуренция. Вече са на леда и са посрещнати с бурни аплаузи и подкрепящи възгласи. Костюмите са решени в тъмно синьо преливащо в черно, с бяла яка и ивица по дължина от пред, за акцент. Семпли и елегантни, както винаги. Прозвучават първите акорди от музиката, избрана за съчетанието. „Лунната соната”. Нежност, ееферия, грация, съвършен синхрон. Три минути, в които Катя и Сергей разказват за изпепеляваща любов между двама им, за нестихваща страст между мъж и жена. Три минути красиво и трогателно разказана притча за любовта. Три минути, за които коментатор ще възкликне, че сме станали свидетели не на състезание, а на изкуство. По- късно в интервю Мишкотьонок и Дмитриев ще признаят, че е им е било неимоверно трудно да излязат на леда, защото са съзнавали, че нямат шанс за златото.



Екатерина Гордеева – Сергей Гриньков стават за втори път олимпийски шампиони. Завръщането е и тяхната „лебедова песен”. Ще прекратят активната си спорта дейност и отново ще преминат към професионалистите. Кариерата им на фигуристи е бляскава и паметна. Публиката ги боготвори . Две олимпийски , четири световни, три европейски титли. Включително медали от различни Гран При – та. Получили са всичко, към което са се стремили, за което са мечтали като спортисти. Време е да се оттеглят от непрофесионалтата сцена.
На приказката край слага смъртта. През 1995 г. Сергей Гриньков умира от инфаркт получен по време на тренировка на пързалката в Лейк Плесид, САЩ. Тогава е едва на 28 г. Катя на крехките 24 г. Дъщеричката им е невръстна. Следват трудни години, в които утеха намира в майчинството. Приема поканата на друга звезда във фигурното пързаляне – Кристи Ямагучи да участва в шоуто „Stars on Ice”. По всичко изглежда, че почитателите на фигурното пързаляне не са я забравили, продължават да я обичат и са във възторг от завръщането и на леда, макар и като индивидуална фигуристка. Участва и в руското телевизионно шоу „Леденият Олимп”.Остава да живее в Сащ. Омъжва се повторно за Иля Кулик , също фигурист при мъжете, от който има втора дъщеря – Елисавета.
През 2007 г. на новоучредени награди, по примера на кино наградите „Оскар” я удостояват с почетна награда за принос във фигурното пързаляне. Категорията, в която печели е „Легенда”.
През 2008 г. взима участие в друго телевизионно шоу на лед, което има състезателен принцип – „Ледников период” .
Екатерина Гордеева и до днес радва почитателите на фигурното пързаляне с грациозността, чувствеността, съвършеното пързаляне. Лъчезарната и усмивка не слиза от лицето и.

В статията са използвани информация от сайтът на Екатерина Гордеева /www.gordeeva.ru/, както и снимков материал от  
„Google”.
imageimageimage 




Гласувай:
0



1. tera - Гледала съм ги,
14.04.2009 14:31
много красиви, страхотна двойка бяха. :)
цитирай
2. анонимен - следях кариерата им.
14.04.2009 19:17
Те ме спечелиха за фигурното пързаляне като зрител и почитател. Имаха, а тя все още има харизма, която не се добива с тренировки. Имам записи на техни изпълнения, но са на видео лента и качеството им вече не е добро, но от време на време ги гледам с удоволствие, макар и на вече архаичното видео.:)
цитирай
3. mariamarinova - P.S.
14.04.2009 19:19
Извинете, горният коментар е мой, а не анонимен. Просто не обърнах внимание, че не съм се "логнала".
цитирай
4. анонимен - Радвам се , че има хора , които още ги помнят!
02.05.2009 17:36
Почитателка съм на фигурното пързаляне от много години. Помня невероятни изпълнители от времето на Ирина Роднина и Александър Зайцев и Людмила Пахомова и Александър Горшков. Каква красота беше, макар че ги гледахме на черно-бял екран!
А Катя и Сергей бяха велики!
Беше ми приятно да прочета този материал за тях. Мария, не те познавам, но ти благодаря за материала!
цитирай
5. mariamarinova - За мен е удоволствие!
05.05.2009 19:23
Вярно, не се познаваме, но пък имаме нещо общо - обичта, страстта ако щеш към фигурното пързаляне. Роднина - Зайцев и Пахомова - Горшков съм ги гледала само на документални кадри, но имам някаква представа и за тях. За Катя и Сергей - тях ги обожавах. Можех да ги гледам с часове. Всъщност точно те ме спечелиха за фигурното пързаляне като почитател!
цитирай
6. анонимен - Прекрасен спорт!
05.06.2009 08:32
Аз гледам фигурно пързаляне от 1965 г.по телевзията.Спомням си Белоусова и Протопопов-сп.двойка,Габи Зайферт-ГДР,Пеги Флеминг-САЩ,а танците ги заобичах от една двойка от Англия-Д.Таулер и Б.Форд!Много отдавна нали!Спорт който винаги ми е носил удоволствие!Благодаря Ви за хубавата статия!А Гордеева е пример за дух и спортно дълголетие!!!!
цитирай
7. mariamarinova - Наистина красив спорт!
05.06.2009 13:13
За съжаление няма много качествени архивни кадри от състезания преди 80- те години, и тредно се намират. Наскоро в някакво благотворително шоу гледах Пеги Флеминг - въпреки годините си се пързаляше почти съвършено. За жалост последните години, като чели и този спорт загуби в опита да го направят по - малко субективен. Но имам записи от състезания от 90 - години и изпитвам и сега истинско удоволствие, когато ги гледам.
цитирай
8. анонимен - Спорт със съдии!
05.06.2009 19:38
Винаги ще има субективизъм, щом най-грубо казано няма метър, килограм или секунда!За съжаление в последните години ,в стремежа да се избегне субективизма,този спорт в някаква степен загуби от очарованието си и "магията" си.И въпреки това го обичам и го гледам винаги !
цитирай
9. mariamarinova - Факт!
05.06.2009 19:57
Аз също винаги ще си остана почетател на спорта, но и ще продължа да имам сантименти към предишни времена и фигуристи! Тъжно ми е, че имаме и българи, които от глупост провалиха бъдещето си. Но, тях също ще продължа да обичам!
цитирай
10. анонимен - Мисля , че...
05.06.2009 21:27
Вие пишете и в БГрерортер, и доста често съм споделяла позицията Ви по отделни въпроси!А сега разбирам , че харесваме един и същ красив спорт!
цитирай
11. mariamarinova - Не само светът, но интернет пространството е малко!
06.06.2009 13:16
Искрено се радвам, когато открия и се "запозная" с хора, които се интересуват и обичат този спорт, защото в България той не е много популярен. Стана интересен покрай успехите на Денкова - Стависки, но след случилото се отново беше захвърлен в небитието. В интерес на обективността и истината, от месец март не пиша и публикувам в "БГ Репортер" тъй като се появиха несходства във възгледите, разбиранията и интересите ни. Сега публикувам тук и в блогът "Word`s and Picture`s " на адрес http://wordandphoto.blogspot.com/. Тук публикувам, както аз, така и някой други автори, които също напуснаха страниците на "БГ Репортер". Ще се радвам и тук да се "срещнем" и да продължим да обсъждаме, както темата - фигурно пързаляне, така и други теми, които ни вълнуват. Поздрави!
цитирай
12. анонимен - АСИ расширяет сферу деятельности.
05.11.2011 10:03
Договора с ВЭБ (Внешэкономбанк) будет недостаточно для осуществления всех проектов. <b>АСИ</b> (<b>Агентство стратегических инициатив</b>) кроме того собирается заключить рамочные соглашения о сотрудничестве с крупнейшими российскими и иностранными банками, функционирующими на территории России. Об этом "Известиям" рассказал Аветисян Артем Давидович (Artem Avetisyan), являющийся директором направления <b>АСИ</b> - "Новый бизнес".<br>
В первую очередь в агентстве рассчитывают на первую "десятку" банков, но готовят подобные предложения минимум 50 организациям. Как сообщил <b>Артем Аветисян</b>, начать подписание соглашений предполагается в ноябре, а полностью завершить работу в этом направлении намечается до конца 2011 года.<br>
- Все, что требуется от кредитных организаций - это принципиальное согл<b>АСИ</b>е сотрудничать, - поясняет директор "Нового бизнеса".<br>
- Подписание рамочного соглашения не означает безусловную обязанность по выдачи кредитных средств всем нашим подопечным. Но мы хотели бы, чтобы от каждого банка был выделен сотрудник уровня зампреда, ответственный за взаимосвязь с нашим агентством. Это гарантия 70-80% успеха нашей работы.<br>
На сегодняшний день <b>АСИ</b> имеет договоренности только с Внешэкономбанком (ВЭБ), создавшим специальное подразделение для работы с агентством. Госкорпорация выделяет в рамках сотрудничества технологов и маркетологов для проведения экспертизы, которая необходима для оценки предполагаемых к финансированию бизнес-проектов. Помимо этого Внешэкономбанк предоставил <b>АСИ</b> на собственное развитие 100 млн. рублей. Кроме того, сотрудничество <b>АСИ</b> и госкорпорации подразумевает финансирование некоторых проектов предварительно одобренные на всех уровнях - экспертами, менеджментом , наблюдательным советом агентства. Но все же, считает Артем Давидович, поддержки Банка развития и внешнеэкономической деятельности недостаточно для финансирования всех проектов. Согласно законодательству ВЭБ сильно ограничен в вопросах выбора отраслей для вложения денежных средств (10 отраслей). - Госкорпорация - это институт развития, кредитующий далеко не всех желающих, - говорит Аветисян.<br>
- Следовательно в наших интересах иметь большой список дружественных банков. У них у всех разные линейки продуктов, разная специализация. Предприниматели в таком случае будут располагать возможностью выбрать лучшие для них условия на рыночных началах. По мнению директора "Нового бизнеса" Артема Аветисяна, для самих банков будет выгодно работать с клиентами, пришедшими из <b>АСИ</b>. Ведь это качественные клиенты с работающими бизнесами, следовательно риски невозврата заемных средств сведены к нулю. Однако это не означает , что бизнесмены, рекомендованные агентством, получат льготные условия по кредитам.<br>
<b>АСИ</b> не предоставляет поручительства и финансовые гарантии. Агентство является лишь посредником. Возникает вопрос, для чего тогда вообще нужна такая структура? Артем Давидович отмечает, что часто бизнесмены имеют проблемы при оформлении кредитов - не могут качественно подготовить финансовую модель, не знают требований банков. В такой ситуации задача специалистов <b>АСИ</b> будет заключаться в том, чтобы буквально доставить бизнесмена в подходящий именно ему банк, специализирующийся на соответствующем бизнесе и предлагающий самые удобные условия кредитования.<br>
цитирай
13. анонимен - adobe reader for linux
17.02.2012 20:01
used adobe acrobat adobe lightroom demo http://aandfdb.hostingsociety.com/acrobat-reader-windows.html acrobat reader windows
цитирай
14. анонимен - payday loans online 696 12504
18.10.2012 03:59
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#12488>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#1163>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#18241 payday loans online
цитирай
15. анонимен - buy generic viagra 554 20406
18.10.2012 05:45
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#11094>buy viagra online</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#6915>generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#19407 viagra online
цитирай
16. анонимен - buy cheap levitra 5552
20.10.2012 03:17
<a href=http://orderlevitrahere.com/#nvzxa>levitra online</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#fzlgy >cheap levitra</a> , http://orderlevitrahere.com/#wlvua cheap levitra online
цитирай
17. анонимен - viagra without prescription 2080
20.10.2012 03:45
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#uwcqb>viagra 120 mg</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#epjpz >viagra 200 mg</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#ztwsj viagra online
цитирай
18. анонимен - cheap cialis 14736
21.10.2012 07:51
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#goymj>buy cialis online</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#wbkvg >buy cialis</a> , http://ordercheapcialishere.com/#ysmvh cialis 20 mg
цитирай
19. анонимен - kamagra 100mg 17635
21.10.2012 09:19
<a href=http://orderkamagranow.com/#plpic>kamagra 100mg</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#pgvkp >order kamagra</a> , http://orderkamagranow.com/#mbqfv 100mg kamagra
цитирай
20. анонимен - cialis online 346 6020
23.10.2012 18:44
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#4709>generic cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#19497>buy cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#8226 buy cialis online
цитирай
21. анонимен - payday loans 615 18882
23.10.2012 20:10
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#1726>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#11103>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#613 payday loans
цитирай
22. анонимен - buy viagra 10809
24.10.2012 03:10
<a href=http://viagrastorehere.com/#qthpm>buy viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#nrjrm >cheap viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#ffqiq buy viagra online
цитирай
23. анонимен - cheap levitra 3684
24.10.2012 03:36
<a href=http://levitrastorehere.com/#pndje>buy levitra online</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#jvzuo >cheap levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#cbtgx buy levitra
цитирай
24. анонимен - cheap kamagra 12994
25.10.2012 03:03
<a href=http://kamagrastorehere.com/#qrhes>buy kamagra online</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#mbhgr >generic kamagra</a> , http://kamagrastorehere.com/#oximk cheap kamagra
цитирай
25. анонимен - cialis online 17198
25.10.2012 05:28
<a href=http://cialisstorehere.com/#xrtja>buy cialis</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#bqpnw >buy cialis online</a> , http://cialisstorehere.com/#icord cialis online
цитирай
26. анонимен - generic cialis 723 13601
25.10.2012 16:27
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#14204>generic cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#10415>buy cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#3930 buy cialis online
цитирай
27. анонимен - payday loan online 17649
27.10.2012 00:43
<a href=http://badcreditloanhere.com/#lerqm>payday loan online</a> - <a href=http://badcreditloanhere.com/#pmbtv >payday loan online</a> , http://badcreditloanhere.com/#veutz online payday loan
цитирай
28. анонимен - payday loans online 3129
28.10.2012 00:49
<a href=http://directlenderloanshere.com/#qbbca>payday loans online</a> - <a href=http://directlenderloanshere.com/#qinci >payday loans online</a> , http://directlenderloanshere.com/#ahyhv payday loans online
цитирай
29. анонимен - buy cialis online 352 16865
29.10.2012 07:39
<a href=http://buycialisonlinepharma.com/#4328>generic cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinepharma.com/#4301>buy cialis online</a> , http://buycialisonlinepharma.com/#19044 cialis online
цитирай
30. анонимен - payday loans 403 19035
29.10.2012 10:29
<a href=http://paydayloansonlinenofaxusa.com/#15735>payday loans online</a> - <a href=http://paydayloansonlinenofaxusa.com/#14804>payday loans</a> , http://paydayloansonlinenofaxusa.com/#1572 payday loans
цитирай
31. анонимен - medication advertising
31.10.2012 19:20
http://cheapviagraqual.com | http://cheapviagraqual.com/#5686 - order viagra | <a href=http://cheapviagraqual.com/#9621>generic viagra</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mariamarinova
Категория: Хоби
Прочетен: 222225
Постинги: 64
Коментари: 168
Гласове: 486
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930