Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2009 19:43 - Панаири, панаири...
Автор: mariamarinova Категория: Други   
Прочетен: 805 Коментари: 0 Гласове:
0



 Панаир е част от рефрена на една песен, изпълнявана от много обичана и уважавана от мен българска певица. Но, няма да говоря и споря за качествата и недостатъците на въпросната личност, или личните ми вкусове. Ще говоря за един друг панаир. 
В България отдавна панаир е синоним на недостойно, пошло, лишено от здрав разум поведение, обект на присмех, подигравка дори. В не редки случай обект и на сочни попръжни по адрес на роднините от женски пол, предимно.
От няколко дни сме свидетели на поредния такъв панаир. Мястото е София. Инициаторите на този така скалъпен панаир са настоящите кмет на столицата и премиер на държавата. Изпълнителите са няколко на брой, тъй наречени „фирми по чистота”. Ролята на панаирджийските мечки или маймуни, както Ви е удобно, играе боклука. 
Няколко нощи по ред, ако случайно се движите по улиците на столицата ще забележите как камиони на настоящи, бивши и още по – бивши концесионери по чистотата си правят „гонки”, чиято цел е събирането и извозването на прелелия от седмици боклук. При нормални обстоятелства вероятно бихте изръкопляскали на тези „загрижени” бизнесмени за старанието, усърдието. Но, нито обстоятелствата са нормални, нито държавата, както изглежда. 
Този панаир, който разиграват кмет, премиер, президент, куп още политически субекти и самозвани бизнесмени е добре познат сценарии.
За сценария няма какво ново да кажем. Слаб и кух, ама кух като лейка, като поцинкована кофа. Слаби и абсолютно некадърни са сценаристите, префърцунено наричани „Пи Ар”-и. И на слепите и глухите е ясно, че боклукът е проблем. Веднъж, защото няма стратегия, визия, мисъл за чистота, екология – все думи, за които елементарна дефиниция не могат, дори да дадат. Дваж, защото сме сиромаси и вечно не стигат парите за завод за преработка на отпадъци. Трижди, защото нямаме манталитет и акъл за разделно сметоизхвърляне и за чистотата, като такава. И насред тази така примитивно скована кочина някакви пълни идиоти развяват предизборни знамена и се опитват „опълченци” да се изкарат. Само дето с нищо не приличат на „опълченците”! Щото не веят знамената на родината и свободата и не се катерят връз грамада от загинали в името на свободата и отечеството. Развяват някакви партийни флагчета и са се покатерили на воняща, тровеща купчина. И подобно на орангутани се тупат в гърдите с юмруци и мерят „патки”. Не им стигат...сантиметрите, обаче! То, тази работа, ако ставаше с приказки нямаше да имаме отрицателен прираст!? Защото това, което се вижда уважаеми управници е импотентност. Защото нито кмет, нито премиер, нито който и да било политик не може, защото не знае как да реши проблема с боклука и мръсотията. Щом се прибавят и финансовите интереси на същите тези некадърници и на лобитата зад тях няма как да не лъсне, че боклука е „Мисията : невъзможна”. Обикаляйки по късна доба, играйки на гоненица, бутайки се да изпразваш вече празни, полупразни кофи, да метеш и миеш вече попреметени и поизмити няколко възлови улици, да въртиш на празен ход от суходолското сметище до кофите и обратно е само и единствено слабоумщина. Защото мръсотията в междублоковите пространства, пепеляка по кварталните улички, потрошените и изгорени кофи, манталитета на хората си остават. И ако манталитета ни е лош, то Вашите действия са престъпни. Ще отделите от данъците на хората за да платите на фирми за чистота, чиито собственици са със съмнителна репутация, ще откраднете пари отпуснати за завод за преработка на отпадъци, услужливо правейки копка за завод за изгаряне, тайно ще изкупувате земя около бивше сметище. А, този скапан, прокъсан и мърляв панаир, който разигравате вече губи и малкото останали зрители! Защото, ако бяхте отделили наполовина от средствата, които сега ще дадете на тези дето уж чистят за да стимулирате обикновените граждани да почистят градинките, междублоковите пространства, да речем резултатът би бил далеч по висок. Ако част от тези пари бяхте отделили за разяснителна кампания за ползите от разделното сметоизхвърляне пак резултатъ би бил позитивен. Защото тези – обикновените граждани ще усетят ползата от данъците, които плащат. Ще усетят ползата от собствените си пари. Панаири все  
ще има, но пък и всеки един от нас има метла...



Тагове:   боклук,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mariamarinova
Категория: Хоби
Прочетен: 221270
Постинги: 64
Коментари: 168
Гласове: 486
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031